Svend Holst-Pedersen

Svend Holst-Pedersen begyndte at arbejde med glas i en sen alder og havde således passeret de 40, da han begyndte på en tilværelse som kunsthåndværker. Som mange andre blev han fascineret af glasset og dets muligheder da de første glasværksteder dukkede op på Bornholm i 1970’erne.

 -Jeg fik brændt øjenbryn og pandehår af og fik respekt for det varme værktøj, da jeg begyndte at gå til hånde hos Charlie Meaker i den daværende Snogebæk Glashytte i begyndelsen af 1990’erne. Efter endt uddannelse som glasformgiver fra Glas & Keramikskolen i 2000, arbejdede jeg på at etablere eget værksted, fortæller Svend Holst-Pedersen.

Svend Holst-Pedersen flyttede i oktober 2000 ind i den gamle jernbanestation i Rø med sin familie, og i marts 2002 åbnede de glasværksted med tilhørende galleri.

– På et tidligt tidspunkt i mit uddannelsesforløb, blev jeg meget begejstret for det rustikke og den stoflighed der fremkommer i glasoverfladen ved støbning i sandforme. Denne teknik egner sig godt til skulpturelle arbejder. Kort fortalt er udgangspunktet en metalkasse, der fyldes med støbesand som fugtes ganske let. Formen bygges op i sandet og dekoreres f.eks. med farver og metaller. Fra Smelteovnen hentes 1240 grader varmt flydende glas i en stor støbeske. Det hældes ned i sandformen, og efter endt afspænding kan glasset forarbejdes yderligere. F.eks. polerer jeg ofte en del af en overflade for at få en kontrast frem i det færdige arbejde. 

Inspirationen til de sandstøbte ting hentes fra den rå bornholmske klippekyst og den blanke vandoverflade eller en glatpoleret sten der har ligget i flere år i brændingen og slebet sig selv glat.

Svend Holst-Pedersen beskæftiger sig helst med unika, men laver også f.eks. fade af egne fremstillede glasstænger, der smeltes sammen og derefter formes i en hul form, fyrfadsstager til hyggelys, glas-æg med enkle dekorationer og flere andre ting, der alt sammen nu udstilles og sælges fra galleriet i Svaneke.