Jeff Ibbo

En af de store, gamle veteraner inden for dansk kunst er Jeff Ibbo. Han har et omfattende kunstner-CV med en lang række censurerede udstillinger bag sig – han har således udstillet på såvel Charlottenborgs Forårsudstilling som Efterårsudstilling gennem en lang række år. Jeff er især kendt for sin leg med det kropslige motiv, der er både minimalistisk og ekspressivt i sin helt egen stil, ofte med en humoristisk twist.

-Jeg har altid tegnet og i mellemskolen fik jeg maleren Alex Klingspor som tegnelærer. I 1961-62 var jeg et halvt år på kunsthøjskole med maleren Gunnar Jensen som lærer. Og her boltrede jeg mig i den tids kunstneriske udtryk som Pollock, Poliakoff og Cobra, fortæller Jeff Ibbo og fortsætter:

-I 1964 blev jeg optaget på Kunstakademiet hos Hjort-Nielsen. Han gav mig lov til at udvikle mig eller rettere, invikle mig,  i tidens nyopdagelse, nemlig popkunsten. Med stramme farvestærke tegneseriebilleder, ofte feltinddelte, hvor farverne og deres indbyrdes kombinationer var sat i system, debuterede jeg i 1968-71 på kunstnernes efterårsudstilling og på Charlottenborgs for- og efterårsudstillinger. Op igennem 70erne udviklede denne stil sig til billeder med groteske figurer malet i en ret tænksom stil, fortæller Jeff Ibbo.

-I 1979 kastede jeg mig over et rastløst naturalistisk natur og – menneskemaleri uden nogen speciel stil. Det det førte mig igen ind i et ekspressivt figurmaleri med inspiration fra flamsk ekspressionisme (De Smet og Permeke) og danske fabulanter som f.eks. Heerup. Det vil sige: farvede konturer rundt om formerne og store ensartede flader. I 1986 debuterede jeg på ny på Charlottenborg, på K.E.91, og med en hel væg med selvportrætter i Kulturministeriets Udstillingsbygning i Overgaden i 93. Det var sammen med Flemming Born og Steffen Sølberg. Den farvede kontur forsvandt gradvist fra midt i 90erne, for at genopstå som en ofte tynd stregfigur, der er stramt komponeret ind i billedfladerne, som nu er blevet meget stoflig. Ligesom de billeder jeg forsøgte at male i begyndelsen af 60erne, forklarer Jeff Ibbo.