Grethe Tranberg

Det er ikke den Italienske renæssance, der har givet inspiration til Grethes Billedunivers. Det har derimod de  1300 tals malerier man finder som udsmykning i kirkerne. Malerier uden renæssancens centralperspektiv og matematiskpræcise komposition, men med  desto større ægthed ,oprigtighed og fabulerende fantasi i udtrykket.

Vi befinder os i et tidløst univers  præget af middelhavslandenes varme gyldne lys. I det blødt kuperede toscanske landskab hviler, leger, ler og danser mænd, kvinder og børn side om side med heste, får, fugle og  fisk. Som noget helt naturligt falder enhjørninger og engle ind i dette paradisiske univers. Farverne er mættede og varme i det sene eftermiddagslys, der bader sceneriet i et flimrende skær. En overnaturlig ro sænker sig .Vi er i tiden før syndefaldet- i et rige uden mislyde og disharmoni. Et fremtidens rige  hvor alt ånder fred? Grethe Tranbergs malerier  overbeviser os om at den tilstand  af oprindeligt samhørsforhold i harmoni og fred, mellem mennesker indbyrdes og mellem mennesker og dyr, som man læser om i biblens beretninger om paradiset, virkelig HAR eksisteret og KAN eksistere.

Blandt mylderet af levende væsner, finder vi dyr som duer, lam, heste og  enhjøringer. Dyr der alle har symbolsk betydnig i såvel kristendom, som andre religioner. Det er således absolut muligt at afdække disse betydninger i Grethes malerier. Betydninger man også finder hos Marc Chagall, hvis billeder på samme måde som hendes trodser de centralperspektiviske love til fordel for følelsesmæssig ægthed i udtykket.Men hendes malerier kan også opfattes som manifestationer på tværs af menneskelige grænser.

Grethe Tranberg er født  i 1947, har været privatelev hos Svend wiig Hansen og har udstillet På Kunstbnernes Efterårsudstilling(KE), kunstnernes sommerudstilling (KS) samt mange udstillinger i ind og udland. Medlem af billedkunstnernes forbund Bkf, Kvindelige Kunstneres Forbund KKS, Mult og k.f.18 november.

www.offthewall.dk

 Køb billetter til CPH Art Space 2019 med onlinerabat her:  CPH Art Space 2019